+36 20 9 266 686 hello@juda.hu

Weboldalbiztonság – Leggyakoribb támadások a WordPress ellen

"
kódrészlet képe

A weboldalbiztonságra nem lehet elégszer felhívni a figyelmet. Több cikkünkben foglalkoztunk már ezzel a témával, több megközelítésből.

A WordPress a világ egyik legnépszerűbb tartalomkezelő rendszere, amelyet milliók használnak szerte a világon. Bár a WordPress nagyon hatékony eszköz a weboldalak készítéséhez, ugyanakkor az egyik leginkább támadott CMS is a világon. A WordPress oldalak biztonsága kritikus fontosságú, és az alábbiakban bemutatjuk a leggyakoribb támadásokat és a védekezési módokat.

Leggyakoribb támadások a  WordPress ellen

  • Brute force támadások
    A brute force támadások a WordPress admin felületének erőszakos megpróbáltatását jelentik. Az adott támadó a felhasználói neveket és jelszavakat automatikusan generálja, majd a WordPress admin felületén próbálja őket. A brute force támadásokkal szembeni védekezés érdekében az elsődleges feladat a felhasználói jelszavak erősítése és a gyakori jelszavak elkerülése.
  • SQL Injection támadások
    Az SQL Injection támadások olyan kódtörést jelentenek, amelyek a WordPress adatbázisának megkerülésével történnek. A támadók a WordPress oldalon keresztül megpróbálják elérni a PHP és MySQL adatbázisokat, és így ellopni a felhasználói adatokat. Az SQL Injection támadásokkal szembeni védekezés érdekében az adatbázis kódolása és az adatbázis tárolása a webhely kívül álló helyen ajánlott.
  • Cross-site Scripting (XSS) támadások
    A Cross-site Scripting támadások (XSS) olyan kódtörések, amelyek a WordPress kódjában találhatók meg. A támadók az oldalra ártalmas kódot írnak be, amely lehetővé teszi, hogy személyes adatokat lopjanak el a felhasználóktól. A XSS támadásokkal szembeni védekezés érdekében a WordPress oldalakat rendszeresen frissíteni kell, és az oldal beállításainak megfelelően kell beállítani.
  • Malware támadások
    A Malware támadások olyan támadások, amelyek célja a WordPress oldalak vírusokkal, trójaiak, és egyéb kártevőkkel történő fertőzése. Az ilyen támadások általában az oldal adminisztrátorának kódolása, valamint a WordPress bővítmények és sablonok telepítése során történnek. A malware támadásokkal szembeni védekezés érdekében a WordPress oldal rendszeres biztonsági mentéseit kell elvégezni, és az összes bővítményt és sablont frissen tartani. Az is fontos, hogy csak megbízható forrásokból származó bővítményeket és sablonokat telepítsünk.
  • Denial of Service (DoS) támadások
    A Denial of Service támadások olyan támadások, amelyek célja az adott WordPress oldalak elérhetetlenné tétele. Az ilyen támadások általában az oldal szerverek túlterhelésével történnek, amelyek eredményeként az oldalak lassúak vagy elérhetetlenek lehetnek. A DoS támadásokkal szembeni védekezés érdekében az adott szolgáltatóval kell együttműködni, hogy az ilyen támadásokkal szemben védő megoldásokat telepítsenek.

Hogyan védekezhetünk a WordPress oldalak támadásaival szemben?

A WordPress oldalak támadása elleni védekezéshez a következő intézkedéseket ajánljuk:

  • Frissítse rendszeresen a WordPress verziót, valamint az összes bővítményt és sablont, hogy biztonságosak legyenek az esetleges sérülékenységek ellen.
  • Használjon erős jelszavakat, amelyek nehezen kitalálhatóak, és ne használjon ugyanazt a jelszót több helyen.
  • Korlátozza a bejelentkezési kísérleteket, hogy megakadályozza a brute force támadásokat. Ehhez telepíthet kiegészítőket, mint például a Limit Login Attempts Reloaded.
  • Telepítsen biztonsági bővítményeket, például a Wordfence-t vagy az iThemes Security-t, amelyek figyelik az oldalát és védelmet nyújtanak az esetleges támadásokkal szemben.
  • Használjon SSL tanúsítványt, hogy a kommunikáció a látogatók és az oldal között titkosított legyen.
  • Távolítsa el azokat a bővítményeket és sablonokat, amelyeket már nem használ, mert azok továbbra is biztonsági kockázatot jelenthetnek.
  • Végezzen rendszeres biztonsági mentéseket az oldaláról, és tárolja azokat biztonságos helyen, hogy ha bármi történik, vissza tudja állítani az oldalt.
  • Használjon erős adminisztrátori felhasználóneveket, amelyeket nehéz kitalálni, és ne használjon „admin” vagy „administrator” felhasználóneveket.
  • Válaszon jó tárhelyszolgáltatót!

Ezek az alapvető intézkedések segíthetnek megvédeni az oldalát a támadásoktól, de mindig fontos, hogy figyelmes legyen és frissítse a biztonsági intézkedéseket, amikor új fenyegetések jelentkeznek.