+36 20 9 266 686 hello@juda.hu

A domain név fontossága az online vállalkozás számára

"
Különböző domain végződéseket mutató grafika.

Mi az a domain?

Mi az a domain név?
A tartománynév (domain név) a számítógépek (kiszolgálók) azonosítására szolgáló névtartomány.

A domainnév a weboldal címének szerves részét képezi. Segít a látogatóknak megtalálni az oldalát, és lehetővé teszi a keresőmotorok számára, hogy tudják, miről szól az oldala. A jó domain név rövid, könnyen megjegyezhető, és leírja, hogy miről szól az oldal.

A jó domain név kiválasztása létfontosságú, mert segíthet több látogatót vonzani weboldalára és javíthatja a keresőmotorok rangsorát. Az alábbi részben a vállalkozásának megfelelő domain név kiválasztásának jelentőségével foglalkozunk.

A domain névről

A tartománynév egy olyan azonosító karakterlánc, amely az interneten belül meghatározza a közigazgatási autonómia, a hatóság vagy az ellenőrzés egy területét. A tartományneveket különböző hálózati kontextusokban és alkalmazásspecifikus elnevezési és címzési célokra használják. Általánosságban a tartománynév egy hálózati tartományt azonosít, vagy egy IP-erőforrást képvisel, például egy internet-hozzáférésre használt személyi számítógépet, egy weboldalt tároló kiszolgáló számítógépet, vagy magát a weboldalt, illetve bármely más, az interneten keresztül közvetített szolgáltatást. A tartománynevek a névtelen DNS gyökértartomány alárendelt szintjeire (altartományaira) szerveződnek. A domain nevek első szintű halmaza a legfelső szintű domainek (TLD-k), beleértve a generikus felső szintű domaineket (gTLD-k), mint például a kiemelkedő com, info, net, edu és org domaineket, valamint az országkódú felső szintű domaineket (ccTLD-k). 

Miért fontosak a domain nevek?

A domain nevek azért fontosak, mert ezek jelentik az első lépést egy weboldal létrehozásában. A domain név az a webcím, amelyen keresztül az emberek megtalálják a weboldalát. Ha például villanypásztort gyártó cége van, akkor olyan domain nevet kell vásárolnia, amely tükrözi ezt a témát, például „https://villanypasztorgyar.hu”. A domain nevek több okból is fontosak:

1. Építi a márkáját

Egy nagyszerű domain név segít felépíteni a márkáját és felismerhetőbbé válik a potenciális ügyfelek számára. Egy jó domain név könnyen megjegyezhető és kifejezi, hogy mivel foglalkozik a vállalkozása. Például a „https://villanypasztorgyar.hu” könnyen megjegyezhető és egyértelmű, hogy a weboldal tulajdonosa villanypásztort gyárt és árul.  Akik például villanypásztort szeretnének vásárolni és a keresőbe „villanypásztor” szót gépelik be, jó eséllyel az első oldalon vagy legalábbis az elsők között fogja találni ezt domaint. Sőt, ha később visszatérnek, könnyen eszükbe jut ez a név.

2. Növeli a weboldal forgalmát

Ha van egy nagyszerű, könnyen megjegyezhető domain név, az növeli a weboldal látogatottságát, mivel az emberek könnyebben megtalálják azt. Ezenkívül egy nagyszerű domain név segítheti a SEO (keresőmotor-optimalizálás) erőfeszítéseit is, mivel ez az egyik rangsorolási tényező, amelyet a keresőmotorok figyelembe vesznek.

3. Professzionálisabbá teszi az e-mail címét

Ha egyéni domain névvel rendelkezik, egyéni e-mail címeket is létrehozhat, amelyek a domain nevét használják. Ez sokkal professzionálisabban néz ki, mintha egy ingyenes e-mail szolgáltatást, például a Gmailt vagy a Yahoo-t használná. Ha például a domain neve „villanypasztorgyar.hu”, akkor létrehozhat egy olyan e-mail címet, mint például „info@villanypasztorgyar.hu”. Ez segít a potenciális ügyfelek bizalmának kiépítésében  és egyértelművé teszi, hogy Ön egy professzionális vállalkozás.

4. Könnyebben megtalálható a weboldala

A domain nevek azért fontosak, mert az emberek így találják meg a weboldalát. A domain név az a webcím, amelyet az emberek beírnak a böngészőjükbe, hogy meglátogassák weboldalát. Például a Google domain neve google.com. Az emberek nehezen fogják megtalálni weboldalát, ha nincs domain neve. Ez olyan, mintha egy bevásárlóközpontban nyitna egy üzletet, de nem tenne ki semmilyen táblát, az emberek nehezen találnának rá.

A domain név segíthet abban is, hogy weboldala professzionálisabbnak tűnjön. Ha az emberek látják, hogy saját domain neve van (ahelyett, hogy egy ingyenes szolgáltatást, például a Bloggert használná), az hitelesebbé és megbízhatóbbá teszi Önt és a vállalkozását.

Összefoglalásul:

A domain név az Ön identitása az interneten; így találják meg az emberek a weboldalát és így lépnek kapcsolatba Önnel az interneten. Győződjön meg róla, hogy jó, könnyen megjegyezhető, könnyen leírható domain nevet választ vállalkozása vagy blogja számára, ami lehetőség szerint a márkája nevét (is) tartalmazza. Ne felejtse el megvédeni online identitását a domain név több változatának regisztrálásával! Ezzel megakadályozhatja, hogy mások kihasználják az Ön nehezen megszerzett online hírnevét.