+36 20 9 266 686 hello@juda.hu

Egyedi fejlesztésű weboldal vagy WordPress?

"
kód és Wordpress logó
Ha úgy döntött, hogy itt az ideje annak, hogy vállalkozását új szintre emelje egy weboldal létrehozásával meg kell fontolnia néhány dolgot. Az új weboldal létrehozása bizonyos tervezést és döntéshozatalt igényel. Először is azt kellene kitalálni, hogy egyénileg programozott weboldalt szeretne vagy inkább egy keretrendszert használna, pl. a WordPresst. Melyiket válasszuk? Ebben a cikkben áttekintjük az egyéni weboldal és a WordPress létrehozásának előnyeit és hátrányait.

Egyedi fejlesztés

Az egyedi építésű weboldalra főként akkor lehet szükség, ha a megrendelő olyat kér, amit a WordPress nem tud biztosítani. Legtöbbször akkor kerül sor egyedi fejlesztésre, amikor egy nagy, összetett, egyedi funkciókat ellátó weboldalról van szó. Az ilyen típusú munkához olyan ügynökséget kell keresni, akik erre specializálódtak. A fejlesztő cég a weboldal létrehozásához különböző programozási nyelvet és keretrendszert fog használni aminek egy része lehet pl. a PHP, ASP, Python, Laravel, JavaScript és Ruby.

Előnyök:

Egy egyedi weboldal fejlesztésével a lehető legegyedibb weboldalt lehet létrehozni, olyan funkciókkal, ami a WordPress-el nem lenne lehetséges.

  • Egy egyedileg fejlesztett weboldal jobban keresőbarát, mint egy WordPress -t használó oldal. Ez azt jelenti, hogy a keresőoldalakon jobb a  rangsorolása az oldalnak.  Ez nagyon fontos minden olyan vállalkozás számára, amely a potenciális ügyfeleit a weboldalán keresztül szeretne szerezni.
  • Egy személyre szabott weboldal az egyedi tervezése miatt jobban kiemelkedik a tömegből.
  • Az egyedi építésű weboldal bővíthető, tovább fejleszthető. A legjobb, ha ezeket a változtatásokat, bővítéseket az csinálja, aki eredetileg is készítette az oldalt.
  • Egy személyre szabott weboldal több támogatást nyújt, mint egy kész sablonokból épített weboldal. Ez azért van, mert egy professzionális webfejlesztő készítette, így ha bármilyen hiba vagy probléma merül fel, azt mindig az eredeti fejlesztő tudja kijavítani legjobban.

Hátrányok:

  • A nulláról épített weboldalak általában drágábbak, mint a WordPress-ből épültek. Ez azért van, mert az Ön üzleti igényei szerint szabják testre őket.
  • Az egyedileg fejlesztett weboldal létrehozása sokkal több időt vesz igénybe, mint  egy WordPress oldal.
  • A weboldalon végrehajtott változtatások sok időbe telhetnek.
  • A változtatások, módosítások végrehajtása szakembert kívánnak.

WordPress

A WordPress egy ingyenes weboldalkészítő eszköz, amelyet eredetileg blogok létrehozására terveztek. Az évek során sokat fejlődött és bonyolultabb weboldalak létrehozására is alkalmas lett. Népszerűségének egyik fő oka, hogy nem szükséges hozzá kódolási tudás. A weboldalak több mint 37%-a WordPress és ez a szám tovább nő évről évre.  Az alábbiakban sorra vesszük az előnyeit és hátrányait, hogy segítsünk a döntésben.

Előnyök:

  • A weboldal létrehozása WordPress használatával rövidebb időt vesz igénybe, mint nulláról elkezdeni valamit. Ennek oka az, hogy a CMS -t már kifejlesztették, több idő marad a tartalomra és a tervezésre. A WordPress kész témákból álló könyvtárral rendelkezik.
  • A WordPress biztonságos platformot kínál weboldal felépítéséhez. Ez azért van, mert ez a fejlesztők nagy közössége közösen derítik fel a rendszer biztonsági réseit vagy hibáit, majd rendszeresen biztonsági javítást végeznek.  A WordPress folyamatosan dolgozik a biztonságon, a frissítéseket rendszersen letöltheti és telepítheti, ezáltal biztonságosabbá teheti weboldalát.
  • A WordPress segítségével és SEO pluginekkel gondoskodhat arról, hogy a weboldala a keresőmotorok rangsorolásában jó helyezést érjen el.
  • A WordPress reszponzív témákkal rendelkezik, amelyek segítségével hatékonyabbá teheti weboldalát mobileszközökön, táblagépeken és számítógépeken is. Ezek a témák lehetővé teszik a felhasználó számára, hogy pozitív élményben legyen része, amikor bármilyen eszközön böngészi weboldalát. Amint fentebb említettük, a WordPress blogplatformként indult. Ez azt jelenti, hogy még mindig van beépített blogolási funkciója, amit  egyszerű beállítani és karbantartani.
  • Bármikor egyszerűen és gyorsan bővíthető pl. egy új oldallal, funkcióval ( plugin segítségével). Ezeket akár saját magunk is megtehetjük.
  • A WordPressnek is létezik támogatói háttere. A nem ingyenes témák esetében ez a szolgáltatás természetesen jobb, mint az ingyenesek esetében.

Hátrányok:

  • Lehet, hogy könnyű kiválasztani egy  témát a könyvtárból, de előfordulhat, hogy nehézséget okoz a téma személyre szabása az Ön preferenciái szerint. Ebben az esetben egy tapasztalt webdesigner vagy fejlesztő szolgáltatásaira lesz szüksége, aki érti a WordPress működését.
  • Bár a platform rendszeres frissítéseket és biztonsági javításokat ad ki, továbbra is sebezhető a hackerekkel szemben. Ezek a hackerek kihasználják a javítások elkészítésének idejét, hogy feltörjék weboldalát és kárt tegyenek benne. A WordPress rendszeres karbantartást igényel. Folyamatosan frissítéseket és javításokat adnak ki, amelyek telepítése bizonyos szakértelmet igényelhet. Ha ezt nem tudja egyedül megtenni, akkor egy szakértőt érdemes megbíznia.

 

Összefoglalásul

Mind az egyedi weboldalnak, mind a WordPress -nek megvannak a maga előnyei és hátrányai. A költségvetéstől és az igényektől függően el kell döntenie, hogy melyik módszert választja.