+36 20 9 266 686 hello@juda.hu

Mi az a Google Ads és hogyan működik

2021 szept 24 | Google Ads, marketing

"
weboldal-marketing grafika

Korábban már körvonalakban volt szó a weboldal marketingjéről. A mostani cikkben a Google Ads-ről lesz szó, ( régebben Google Adwords) mert egyre több erre vonatkozó kérdéssel keresnek meg. Ez a cikk azoknak szól, akiknek elképzelésük sincs arról, hogyan működik, mik az alapelvek, stb., csak hogy tudják mire számíthatnak, milyen költségekkel kell kalkulálniuk. Ha valakit megbíznak a kampány felállításával, menedzselésével, mint megbízónak milyen feladatai lehetnek, mert ez egy közös munka!

Ez a cikk egy eléggé lerövidített és leegyszerűsített változata a folyamatnak. A cél az, hogy az olvasó egy általános rálátást kapjon a Google Ads-ről.

Google Ads hirdetések

Tévhit, hogy bárki magától odatalál majd az oldalunkra. Ne várjunk erre!

Hirdessünk a Google-on!

Elöljáróban annyit, hogy senki nem garantálhatja, hogy a Google Ads kampány sikeres lesz-e vagy sem, a beletett pénz megtérül-e vagy sem, mivel az ilyen kampányok több mindentől függenek, amire nincsen ráhatásunk. (pl. a termék ára, a konkurencia hirdetése, Google algoritmus, weboldal minősége, stb. )

1.

Kulcsszavak fontossága

Tételezzük fel, hogy ismerjük a vállalkozást, a célokat. Kulcsszavakat kell keresnünk, kutatnunk, ahhoz, hogy tudjuk, hogy a weboldalunk ( szolgáltatásunk, termékünk, stb. ) milyen kulcsszavak beírásakor jelenjen meg a Google keresési találatai között. Az interneten több kulcsszókutatást segítő oldalt/eszközt találunk. A Google-nak is van saját kulcsszótervezője, vagy itt van például még a Google Trends  is, hogy csak kettőt említsünk. ( Nem árt, ha ezek a kulcsszavak a weboldalunk szöveges részében és a képek elnevezésében is előfordulnak (SEO) .

A kulcsszavakra licitálni kell. Minél népszerűbb egy szolgáltatás, termék, minél többen hirdetnek, a kulcsszó annál drágább lesz. A Google-nak nem a megjelenések, hanem a kattintások után kell fizetni.
( pay per click – PPC )

 (!)Vegyünk egy példát:

Van egy vendégházam Zebegényben és azt szeretném népszerűsíten, ide szeretnék vendégeket hívni.
Fontos, hogy hosszú (long-tale) kulcsszavakat is adjunk meg, mert az egy kicsit még tovább szűkíti a lehetőségeket. Ha például valaki szállást keres és csak annyit ír be a keresőbe, hogy „vendégház”, az ország minden részéről lesz majd keresési találat, lesz eladó vendégház, kiadó vendégház, stb. Tehát érdemes pl. kereséskor megadni a tájegységet is, hogy hol szeretnénk vendégházat kivenni. Éppen ezért a vendégház tulajdonosának a szálláskereső fejével kell gondolkodnia és olyan kulcsszavakat kell megadni, ahol – esetünkben – a „zebegényi vendégház” lesz a releváns találat.

Zebegény egy kiemelt kirándulóhely, több vendégház van a környéken, többen hirdethetnek. A „zebegényi vendégház” kulcsszó mondjuk 200 Ft-ot ér nekünk, beállítjuk ezt az összeget. Ha megjelenik a hirdetésem erre a kulcsszóra, akkor minden kattintás után 200 Ft-ot fizetek a Google-nak, vagy nem, de ez csak később fog kiderülni. Ha valaki többet ígért rá (amit nem lehet tudni) akkor először az ő hirdetése fog megjelenni, aztán a miénk. A rendszer azért segít tippekkel, hogy mégis milyen összeget adjunk meg illetve „megmondja”, megbecsüli, hogy kb. hány embert érhetünk el az adott beállításokkal.

DE! Nem az a célunk, hogy minél többen látogassanak el a weboldalunkra a hirdetésre kattintva, hanem az a cél, hogy minél több olyan ember kattintson a hirdetésre, akit valóban érdekel a lehetőség, potenciális vendég lehet, sőt (!) szállást is foglal.

A kulcsszavaknál még meg kell említenünk a kizáró kulcsszavakat, jelen példánk esetében például kizárnám, az ingyen vagy eladó szavakat, azaz, hogy az olyan kulcsszavakra, ahol ezek a szavak is szerepelnek, az én hirdetésem ne jelenjen meg, mert nem releváns. Ha rá is kattint, azonnal el is megy az oldalról, mert nem azt keresi, én viszont akkor is kifizetem a 200 Ft-ot a Google-nak a kattintás után.

Limit

Ejtsünk még pár szót a limitről. A fenti részben beszéltünk arról, hogy licitálunk a kulcsszóra. A Google Ads rendszerben napi költségkeretet kell megadni, azaz naponta milyen összeget szánunk a hirdetésekre. Az elején természetesen érdemes kisebb összeggel kezdeni.* Ha annyit jelent meg a hirdetésem, hogy elfogy az aznapi költségkeretem, mert annyian kattintottak rá, akkor aznap már többet nem fog megjelenni. A Google-nál az elszámolás mindig utólagosan történik, de számolni kell +/- pár % eltéréssel. ( A fiók létrehozásakor meg kell adni a kártyaszámot, amiről vonják az összeget. Itt jegyezném meg, hogy a kártyához is érdemes napi limitet beállítani, hogy ne érjen minket meglepetés. )

*Logikusan hangzik, hogy az elején kisebb összeggel kezdjünk, de ennek meglehet az a hátránya, hogy később (több napba, hétbe ) derül ki, hogy jó-e a hirdetésünk: a megfelelő célcsoportnak hirdetünk-e, jó-e a landing oldalunk, azaz hozza-e az elvárt eredményt, stb.

Akkor is gyorsan elfogyhat a napi költségkeret, ha nem csak az érdeklődők kattintanak a hirdetésünkre, hanem pl. robotok vagy a konkurencia kattingatja le, mert miután a hirdetésünk már nem jelenik meg, akkor jön az ő hirdetésük. Nem etikus üzleti magatartás, de sajnos ilyen is előrdulhat. Ez is egy rajtunk kívülálló ok, ami miatt nem lehet garantálni a kampány sikerességét. 

A kulcsszókutatás egy nagyon fontos szereplője a Google Ads kampánynak, hosszabb folyamat, de érdemes az időt rászánni.

2.

Célközönség

Miután megvannak a kulcsszavak, tudnunk kell meghatározni a célközönséget, azaz hogy kiknek akarjuk a szolgáltatásunk, termékünket eladni, a példánknál maradva, a zebegényi vendégházunkat kiadni. El kell képzelnünk a potenciális vevőt, hogy tudjuk hogyan szólítanánk meg. A zebegényi vendégház esetében a célközönség lehet pl. városi kisgyerekes családok, ahol anyuka a döntéshozó ( őt fogjuk megszólítani ). „Építünk egy képet” (avatar) róla. Pl. 30-as irodai munkát végző nő, egy 4 éves és egy 6 éves gerekkel, kutyával, belvárosban laknak. Szereti a természetet, ha teheti sokat kirándulnak. Olyan képet, olyan szöveget kell írni a hirdetésbe, ami egy ilyen vásárlót megragadhat. A képen biztos, hogy lesz gyerek és kutya és természet. Miért neki fog megjelenni a hirdetésem? Azért mert pl. olyan weboldalakat látogatott meg mostanában, ahol hétvégi programok voltak, családbarát, kutyás kirándulós helyek, vendégházak, stb. Ezt honnan tudjuk? Onnan, hogy mi állítottuk be úgy a célzást, hogy olyan embereknek mutassa meg a hirdetésünket, akik ilyen és ilyen oldalakat látogattak mostanában. 

3.

Cél meghatározása

Fontos a célok meghatározása, mit várunk a kampánytól. Várhatjuk azt pl., hogy iratkozzon fel a hírlevélre, töltse le az ingyenes tanulmányt, kérjen ajánlatot, hívjon fel… stb. Mérhető célokat kell felállítani, annak van értelme, hiszen azokkal lehet tovább dolgozni. A kampányokhoz szoktak landing oldalakat készíteni. Ha a landing oldalon a látogató megteszi, amire számítottunk, pl. kitölti a kapcsolat formot és ajánlatot kér, akkor az ajánlat elküldése után egy „köszönöm” oldalra irányítja az olvasót a rendszer ( ha úgy állítjuk be). Ez nekünk információ, ugyanis ha ide eljut a látogató, akkor ez a cselekvés teljesítettnek tekinthető, látni fogjuk a statisztikában, hogy ez a cél teljesült ebben az esetben. Máris van egy érdeklődőnk! Ennek az aktivitásban lesz majd szerepe.

4.

Célzás

A Google Ads-ben sok szűrési, célzási lehetőség segíti a munkát. Lehet szűrni pl. nemre, életkorra, földrajzi elhelyezkedésre, stb. Még mindig a példánál maradva Zebegényt és a környékén élőket kizárnám, illetve 25 év alattiakat és a férfiakat.

5.

Aktivitás

Ha már vannak érdeklődők, akkor folyamatosan (legalább hetente!) csinálni kell valamit, amivel a felszínen marad a kapcsolat, azaz valamiről értesíteni, valami exclusive dolgot adni neki, amit egy más látogató nem kap (pl. betekintés valami titkos dologba, stb.). Példánk esetében pl. feliratkozhat egy hírlevélre, amiben a helyi eseményekről értesülhet, stb. A lényeg, hogy kapcsolatban maradjunk az érdeklődővel, ne felejtse el a márkánkat.

Az emberek egyre kevésbé vásárolnak vagy kérnek egy szolgáltatást „elsőre”. Nagy a választék, nehéz a döntés, különösen egy drágább szolgáltatás, termék esetében. Nehéz eldönteni meyik a hiteles forrás, stb. ezért megy lassabban ez a vásárlási folyamat, ezért fontos, hogy „szem előtt maradjunk”, „ismerősek” legyünk.

A Google Remarketing segítségével a hirdetéseinkkel elérhetjük még egyszer azokat az embereket, akik már valamilyen formban jelezték érdeklődésüket, pl. az átlagosnál több időt töltöttek el a  weboldalunkon. Ők még láthatják a hirdetésünket máshol is egy (általunk) megadott ideig. A remarketinghez azonban kell egy nagyobb számú forgalom, amivel a Google dolgozhat. 

6.

A-B tesztek

Érdemes tesztelni a hirdetéseket. Egy kampányon belül több hirdetést elindítani, kisebb összegekkel. Fontos, hogy A-B tesztelésnél mindig csak 1-1 dolgot változtassunk. Pl. minden ugyanaz, csak a kép különbözik. Kb. 1 hét után látni fogjuk, hogy melyik hirdetésünk hányszor jelent meg és a kevésbé jól teljesítőt töröljük és próbálkozunk egy másik változattal, ahol pl. a szövegben módosítunk 1 kulcsszót. 1 hét után újra megnézzük, összehasonlítjuk és így tovább….

Ha már sikerült meghatározni a célközönséget az A-B tesztek segítségével akkor lehet további pénzt tolni a kampányba, hiszen már tudjuk, hogy azokat érjük el vele, akiket akartunk.

7.

Mit tehet hozzá a megbízó a kampányhoz?

Már az elején kezdhettük volna azzal, hogy ez egy közös munka a megbízóval.

A megbízó ismeri legjobban a szolgáltatását, termékét, emiatt ő tudhatja leginkább milyen kulcsszavak jöhetnek szóba.

A megbízó tudja kinek akar eladni. Ő ismeri a célközönségét legjobban. Amennyiben aktívan tevékenykedik a közösségi médiában, bizonyára a célközönségét is ismeri, tehát nem lesz gond azt meghatározni.

A többi lépésben is aktívan közreműködhet, hiszen közös az érdek, de a kulcsszókutatásban és a célközönség meghatározásában mindenképpen nagy szerep jut a megbízónak.

8.

Költségek

A kampány felállításának van egy egyszeri díja, beállítások, konkurencia elemzés, kulcsszókutatás, célok meghatározása, landing oldal(ak) létrehozása, stb.

A havonta jelentkező költség egyik része a kampány menedzselőjének munkadíja, a másik része pedig közvetlenül a Google-nak fizetendő

A havonta jelentkező munkadíj általában a kezelt költés bizonyos ( általában 15-20%) százaléka de minimum valamennyi összeg. 

9.

Szerződés

Nem is kérdés, hogy szükséges. A lényeg annyi, hogy érdemes határozatlan idejű szerződést kötni. Pár hét, 1-2 hónap alatt nem nagyon lehet eredményt felmutatni.

Összefoglalásul

Ez egy nagyon összetett téma. Számos könyv született már és rengeteg forrás található az interneten is. A lényeg, hogy türelem és idő kell ahhoz, eredményt hozzon a kampány. Sok pénzt el lehet költeni. Ha több irányban indulunk el, tehát a Google Ads-en kívül használjuk még pl. a Facebook Pixel vagy egyéb más hirdetési- és marketing eszközt is, használjuk a közösségi médiát, blogot írunk, a SEO-ra is időt szánunk, meglesz munkánk gyümölcse.