+36 20 9 266 686 hello@juda.hu

WordPress és bővítmények

"
WordPress logo

A WordPressről általánosságban

Munkáinkhoz WordPress-t használunk. Mi is az a WordPress? Essen néhány szó most a WordPressről általában, nem túl nagy mélységben, csak amennyire a megrendelőt érdekelheti mit kaphat tőlünk.

A WordPress egy nyílt forráskódú, CMS (tartalomkezelő) rendszer. A tartalomkezelő rendszerek közül ( pl. Drupal, Joomla, stb. )  az egyik legkedveltebb. Nyilván ennek is megvannak az előnyei és hátrányai is, mint minden másnak, de talán több előnye van, mint hátránya, ezért is szeretünk ezzel dolgozni.

Kezdjük talán az előnyökkel – a teljesség igénye nélkül!

  • mielőtt bekerülnek a sablonok, témák a WordPress hivatalos oldalára, szigorú ellenőrzésen mennek keresztül ( Itt a lista, miknek kell megfelelniük. )
  • ingyenes is lehet
  • rugalmasan testre szabható
  • bővíthető
  • programozási ismeret nélkül is „össze lehet kalapálni” egy weboldalt

Ingyenes vs. prémium sablon

Az ingyenes témákat a WordPress hivatalos oldaláról lehet letölteni. Más, nem megbízható oldalalakról nem ajánlott ezek letöltése.  Az ingyenes oldalak pl. blog íráshoz jól használhatók. Az ingyenes témák előnyeinek és hátrányainak megítélése szubjektív. Ami az egyikünknek előny, az a másikunknak hátrány lehet. Mindenki döntse el maga!

Néhány tény az ingyenes témákról:

  • korlátozott támogatás, ha elakadnánk valahol, nem kötelező válaszolniuk a kérdésekre
  • korlátozott szolgáltatás és funkcionalitás
  • nem túl egyedi
  • nincs kötelezettség, nincs „szavatosság”, ha valami nem jön össze, magunkra maradunk

Ezzel szemben a prémium sablonok miben nyújtanak mást?

  • Több szolgáltatást kínálnak, több testreszabási lehetőséggel. Mivel nagy a verseny, próbálnak többet adni olcsóbban.
  • Rendszeresen frissül a téma. ( Miért fontos a frissítés?)
  • Támogatás – ha elakadunk, van segítség, erre kötelezik is magukat.
  • A rugalmasabb testreszabhatóságnak köszönhetően könnyebben készíthetünk különlegesebb kinézetű weboldalt, jobban kiemelkedhetünk a „tömegből”.

Sajnos azért a prémium sablonoknak is vannak hátrányai. Nem mindegyik prémium sablon tökéletes. Ezek lehetnek az alábbiak:

  • gyenge kódolás : lehet, hogy  mutatós a sablon, amit kiválasztunk, de mögötte egy  gyengébb programozás miatt nem kompatibilis bizonyos bővítményekkel ( pluginekkel),  részben azért, mert ezek a prémium sablonok nem mennek át olyan szigorú ellenőrzésen, mint az ingyenes társaik
  • túl sok testreszabási lehetőség, amire lehet, hogy az életben nem lesz szükségünk, de mégis ott vannak, ezáltal lassítva az oldal betöltődését
  • lehet, hogy a prémium sablon olyan testreszabási opciókat kínál, mint pl. az oldalba shortcode*-ok elhelyezése, stb. de amint másik témára váltunk, ez az opció már nem elérhető többé

*shortcode – A WordPressben szereplő olyan kis bitszámú rövid kódok, amelyek lehetővé teszik, hogy kevés erőfeszítéssel különféle műveleteket végezzünk el.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy akkor honnan tudjuk, hogy milyen témát válasszunk?

A válasz egyszerű: megbízható forrásból megbízható feljesztőtől kell vásárolni.

Mint minden nagyobb beruházásnál az ember előbb meggyőződik arról, hogy mit vásárol és honnan. Utánajár, kérdezősködik vagy egy olyan szakembert kérdez meg, akiben bízik. Nincs ez másképp a WordPress sablonokkal sem.

Testreszabhatóság

 

Mint fentebb említettük, a prémium sablonok esetében nagyobb a szabadság ebben a tekintetben. Alapvetően programozói tudás nélkül is létrehozhatunk egy weboldalt. Ha azonban nem vagyunk elégedettek a sablon kinézetével, saját ízlésünknek megfelelően alakíthatunk rajta. Erre két lehetőségünk is van:

Bővíthetőség

 

Igény szerint funkcionális bővítményeket adhatunk a WordPress oldalhoz, mint pl. időpontfoglalás, szobafoglalás, e-kereskedelem, stb.

Az igények idővel is változhatnak. Lehet, hogy most még nem tervezünk webshopot csak pár hónap múlva. Ez a későbbiekben is minden gond nélkül megoldható.

A bővítményekről (plugin)

A bővítmények közül is léteznek ingyenes és prémium bővítmények. Az ingyeneseket ugyanúgy, mint a témáknál/sablonoknál a WordPress hivatalos oldaláról lehet letölteni, illetve onnan érdemes. Az ingyenes bővítményeknek lehetnek további, prémium bővítményei. Ha kevés az, amit az ingyenes bővítmény kínál, akkor megvásárolhatjuk a bővített szolgáltatást kínáló plugin prémium verzióját. Ilyen formában lehet a bővítménynek is bővítménye.

A prémium bővítmények árai és fizetési konstrukciói eltérőek lehetnek: van ahol csak egyszer kell fizetni, van ahol havonta, van ahol megszabják hány weboldalon használhatuk, van, ahol korlátlan számú oldalon, stb. Egyre elterjedtebb a havi rendszerességgel történő fizetés.

A bővítmények nagy részét is folyamatosan fejlesztik, rendszeres időközönként újabb frissítések jönnek ki.  Nincs azonban garancia arra, hogy az a bővítmény, amit most teszünk a weboldalunkhoz 1 év múlva is lesz, illetve arra sincs garancia, hogy ami most ingyenes, az jövőre is az lesz-e és nem teszik fizetőssé. Ilyenkor vagy fizetünk, vagy másik ingyenes plugint keresünk.

Érdemes megjegyezni, hogy minél több plugint használunk, annál lassúbb lesz az oldal. Ez SEO szempontból is hátrevetheti az oldalt, illetve sok türelmetlen látogatót veszíthetünk el.

Nem utolsó sorban pedig a legtöbb esetben a pluginokon keresztül törik fel az oldalt.

Ezekkel szemben úgy tudunk védekezni, hogy csak a nagyon szükséges bővítményeket tesszük fel az oldalra és rendszeresen frissítjük.

Kétféle bővítménytípust különböztetnénk meg:

 

  • „design bővítmények”- a testreszabhatóságot teszi könyebbé programozói tudás nélkül is
  • funkcionális bővítmények

Beszéljünk előbb a „design bővítményekről„!

Az általunk „design bővítménynek” nevezett kiegészítők nem tartoznak abba a csoportba, amit feltétlenül fel kell tennünk az oldalra. Ha nem lehet megoldani pár sor  kóddal azt, amit szeretnénk, akkor el kell engedni. Törekednünk kell arra, hogy minél kevésbé terheljük az oldalt. Ebben az esetben lehet, hogy kompromisszumot kell kötnünk azzal szemben, amit látunk és amit szeretnénk. Szerintem egy design elem nem tesz annyit a weboldalhoz, mint amennyit elvehet azzal, hogy az oldalt sérülékenyebbé és lassúbbá teszi. Persze biztosan van, aki ezt másképpen gondolja. Szerintem nem az a cél, hogy a látogató egy „csecse-becse” animációt nézzen percekig és azzal játszon, hogyha az egeret a kép fölé viszi, akkor hogy változik meg az egész háttere, hanem az, hogy vásároljon, vevő legyen. Mindenki döntse el magának, mi mennyit ér!

A funkcionális, technikai jellegű bővítményeket is két csoportra osztanám:

  • az egyik fajta az, amivel a látogató interakcióba lép, aktívan használja ( pl. egy foglalási rendszer egy hotel weboldalán )
  • a másik fajta plugin pedig az, ami a „háttérben fut”, mint pl. egy olyan, ami gyorsítja az oldalt, vagy a biztonságot hivatott erősíteni

Ezekre azt mondanám, hogy szükségesek. Nem nagyon tudjuk elkerülni a használatukat, bizonyos esetekben nem is érdemes. (pl. a biztonsági bővítmény telepítése) Egy WordPress oldalon nem lehet e-kereskedelmet lebonyolítani e-kereskedelmi bővítmény nélkül. Ha kell, hát kell.

Összegzésül

A nagyon drága, egyedi fejlesztéssel szinte bármilyen elképzelést meg lehet valósítani. Ezzel szemben az  olcsóbb WordPress-sel is majdnem mindent meg lehet csinálni, de lehet, hogy néha kompromisszumot kell kötni, legfőképpen talán a design, animációk esetében, de ettől még lehet jól működő, vevőszerző weboldalunk.

Munkánk során megbízható fejlesztéssel készült, jó hírnevű helyről vásárolt  prémium sablont használunk. Csak és kizárólag szüksges plugin-eket telepítünk. (Elsősorban ingyenes megoldásokat keresünk, kímélve az ügyfél pénztárcáját. ) Azokat az oldalakat, ahol ránk bízták a karbantartást is, rendszeresen frissítjük, ideértve a bővítményeket is. Amennyiben a bővítény feljesztése megszűnt, nem kompatibilis már többé a WordPress- vagy a prémium sablon aktuális verziójával, újat keresünk és lecseréljük, hogy weboldala zökkenőmentesen működjön tovább.