+36 20 9 266 686 hello@juda.hu

Mit csinál egy webdesigner? Mi egy weboldalkészítő feladata?

2018 dec 15 | tervezés, weboldal

"
weboldaltervezés papíron, toll

A webdesigner elsősorban a  vonzó és teljesen működőképes weboldalak létrehozásáért felelős, de más feladatai is vannak.

A webdesignra szakosodó szakember a rendelkezésre álló – ügyfél által átadott  – információk alapján tervezi meg és hozza létre a weboldalt – szoros együttműködésben a megrendelővel. A tervező feladata az ügyfelek igényeinek és céljainak áttekintése, majd miután tisztázták mi az ügyfél szándéka a weboldallal ( pl. eladás, ismeretterjesztés, stb. ) az ehhez szükséges képek megkeresése, szükség esetén módosítása, amennyiben az ügyfél nem rendelkezik saját képekkel, fotókkal. Előfordulhat, hogy a saját képek mellé sem árt egy kis kiegészítés. Szerencsés, ha a tervező jártas egy  kicsit valamelyik képszerkesztő használatában is, de nem kell feltétlenül grafikusnak lennie.  A weboldalnak üzenetet kell átadnia. Jó, ha ezt a webdesigner szem előtt tartja. Ha kell, SEO szempontoknak megfelelő szöveget is ír vagy átírja az ügyfél által írt szöveget a lényeg, üzenet megtartásával, de nem kell feltétlenül hivatásos szövegírónak vagy SEO szakértőnek lennie.

Egy jó tervezőnek sok mindenhez kell értenie, például:

  • Megfelelő technológiák használata a weboldal funkcionalitásának megfelelően
  • Navigációs elemek tervezése
  • A weboldal által képviselt márkához illő grafikai elemek, színek, elrendezés és betűtípusok kiválasztása
  • Egy kis grafikai gyakorlat
  • Egy kis kódolási tudás (HTML, CSS, Javascript) – de nem kell feltétlenül programozónak lennie 🙂
  • Tervezés a kereső optimalizálásához és rangsorolásához
  • A weboldal szükség szerinti frissítése, karbantartása

 

Nagyjából ezek lennének a web designer feladatai –  a teljesség igénye nélkül. A fentiek a főbb tevékenységek, amit egy weboldal készítő elvégez, amit elvárhatunk.

Ha tovább olvasna a webdesign-ról, bővebb információt itt találhat.