+36 20 9 266 686 hello@juda.hu

10 ok, hogy miért nem jó választás az ingyenes weboldal

"
csodálkozó lány képe

A cím ellenére az ingyenes weboldalaknak azért megvan a helyük. A hobbibloggerek, sőt néhány olyan szakember, aki digitális portfóliókat szeretne létrehozni, kiválóan kihasználhatja ezeket a platformokat. Ha azonban olyan weboldalt szeretne, amely az Ön vállalkozása vagy márkája mellett növekedhet, akkor a gyors és olcsó megoldás mellett rossz eredmények születhetnek.

Ebben a cikkben elmagyarázzuk az ingyenes weboldalak hátrányait és azt, hogy miért érdemes ezeket elkerülni.

Lássuk!

Az ingyenes weboldal-szolgáltatások rövid bemutatása

Mielőtt továbblépnénk, szánjunk egy percet annak meghatározására, hogy mit értünk azon, amikor az „ingyenes weboldalakra” hivatkozunk. Ez minden olyan weboldal, ami ingyenes hosting szolgáltatást vesz igénybe és maga az oldal építése is ingyenes ( sablon, téma, stb.) – beleértve (de nem kizárólag):

  • WordPress.com -nak is vannak ingyenes sablonjai
  • Népszerű weboldal szerkesztők,  mint például a Wix vagy a 
    Weebly
  • A saját hostingú WordPress egy ingyenes szerverre telepítve, mint például a 000WebHost

Nem a fizetett tárhely-csomagot használó, önállóan üzemeltetett (ingyenes) WordPressre oldalakra gondolunk vagy az olyan szolgáltatásokra, ahol ingyen regisztrált domaint használ a weboldal. Mivel ezekben a csomagokban fizet valamit, ezek akkor már nem ingyenes szolgáltatások (bár bizonyos részei azok).

Most, hogy ezeket tisztáztuk, felsorolunk néhány okot, amelyek miatt ezek a megoldások rosszak lehetnek egyes weboldalak esetében.

1.

Nem is igazán ingyenes

Először is lehet, hogy olyan alszolgáltatást választ, amely valójában nem is ingyenes. Egyes platformok például úgy reklámozzák a próbaidőszakokat, úgy harangozzák be, mintha ingyen kapná a weboldalat.

A valóságban előfordulhat, hogy a próbaidőszak befejezése után meg kell adnia hitelkártyája adatait, vagy elveszíti hozzáférését. Rosszabb esetben, ha a regisztráció során megadta fizetési adatait, a szolgáltató előzetes értesítés nélkül is kiszámlázhatja a szolgáltatást.

Egy másik lehetséges kérdés a rejtett költségek. Előfordulhat például, hogy a szokásosnál magasabb díjakat kell fizetnie olyan szolgáltatásokért, mint a weboldátirányítás, képtárhely, professzionális e-mail címek és egyéb speciális szolgáltatások. Összefoglalva, feltétlenül olvassa el az apró betűs részt, mielőtt elfogadja a kecsegtető ajánlatot!

2.

Az ingyenes weboldalak jellemzően gyenge teljesítményűek és rosszul mérhetőek

A legszembetűnőbb probléma, amely általában ingyenes weboldalaknál jelentkezik, a gyenge teljesítmény. Az oldalak általában lassan töltődnek be, ami rontja a felhasználói élményt (UX) és a keresőmotor-optimalizálást (SEO).

Ez részben a korlátozott tárhelyforrásoknak köszönhető. Amellett, hogy megakadályozza a weboldal megfelelő időben történő betöltését, ez megnehezítheti a weboldal teljesítményének mérését is. A korlátozott sávszélesség és a tárhely korlátozza, hogy mennyi tartalmat lehet ésszerűen közzétenni.

3.

Nem tud egyéni domaint használni

Az ingyenes weboldalak másik nagy hátránya, hogy weboldalának márkás domainje lesz, például a ateoldaladneve.wordpress.com. Ez nem tűnik professzionálisnak, zavaró lehet egyes látogatók számára és nem előnyös a saját márka számára sem.

A legtöbb platform egyéni domaineket kínál fizetős kiegészítőként. Általában azonban hasonló vagy alacsonyabb áron vásárolhat domaint a domain-nyilvántartótól és párosíthatja egy olcsó tárhelyszolgáltatással a jobb eredmény érdekében.

4.

Szolgáltatója hirdetéseket helyezhet el az Ön weboldalán és korlátozhatja a bevételszerzési lehetőségeket

Gyakran előfordul, hogy az ingyenes weboldal-szolgáltatók saját szolgáltatásaikat hirdetik a felhasználók weboldalain. Ez nem szerencsés az Ön számára, mert a hirdetések egyes látogatók számára kedvezőtlenek lehetnek. Elterelhetik a felhasználók figyelmét a weboldalról, gyorsan el is hagyják azt.

Lehet, hogy együtt tud azzal élni, ha csökkenti a hirdetésekből származó bevételt, de nem érdemes. Valójában a legtöbb szolgáltató megakadályozza, hogy saját hirdetéseket jelenítsen meg és korlátozhatja a weboldal bevételszerzésének lehetőségeit is.

Ha a weboldal létrehozásának elsődleges célja a bevétel növelése, akkor mindenképpen jobb, ha fizetős megoldást választ. Ez nagyobb kontrollt ad a weboldala és annak tartalma felett és idővel még bővítheti, tovább is fejlesztheti azt.

5.

A webhelyadatokhoz való korlátozott hozzáférés problémákat okozhat

Az ingyenes weboldalak általában nem biztosítanak ugyanolyan szintű hozzáférést az adatokhoz, mint a fizetősek, különösen összehasonlítva az olyan nyílt forráskódú megoldásokkal, mint a WordPress. Ez különféle problémákhoz vezethet, többek között:

  • Az elemzésekhez való hozzáférés hiánya, ami gátolhatja optimalizálási és marketing lehetőségeit
  • Nehezebb a weboldalat egy másik szolgáltatóhoz vinni, ha fizetett platformra szeretne váltani
  • Korlátozott lehetőség a weboldal „megszüntetésére”, ha már nem szeretné, hogy a nyilvánosság számára látható legyen

Amikor a weboldal elkészítéséhez szükséges időt és erőfeszítést befekteti, azt szeretné, hogy a végtermék az Öné legyen. A saját tartalmának és adatainak korlátozott ellenőrzése enyhén szólva is frusztráló lehet, de ez az ára az ingyenes tárhelynek.

6.

A szolgáltatók leállíthatják az ingyenes weboldalát

Az ingyenes tárhelyszolgáltatások gyakran tartalmaznak olyan feltételeket az Általános Szerződési Feltételeikben, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy bármilyen okból törölhessék, eltávolíthassák az Ön weboldalát az internetről. Ez általában a fizetés hiánya vagy a feltételek megsértése miatt következik be.

Ebben az esetben elveszítheti a weboldalba fektetett évek munkáját. Az is lehetséges, hogy szolgáltatója megszűnik, vagy más módon zárja be a kapuit. Ez azt is eredményezheti, hogy weboldalát véglegesen törlik.

7.

Adatait eladhatják

Ami általában az interneten elérhető ingyenes szolgáltatásokat illeti, nagy valószínűséggel feltételezhetjük, hogy a szolgáltató más cégeknek adja el az Ön adatait. Hiszen egyébként honnan lenne jövedelme? Ha valami ingyenes, akkor az áru Ön, vagy az Ön adatai. Ez majdnem minden ingyenes szolgáltatása vonatkozik.

Manapság az online adatvédelem minden eddiginél értékesebb. Mint ilyen, nézzen utána annak mit ad az „ingyenes” weboldalért cserébe!

8.

Az ingyenes weboldal-készítők korlátozott testreszabási lehetőségeket és funkcionalitást biztosítanak

Az ingyenes weboldalakkal járó másik hatalmas hátrány a testreszabási lehetőségek és az általuk nyújtott egyéb funkciók hiánya. Néhány ilyen lehet:

  • A használható témák és bővítmények korlátozása
  • Korlátozott e-kereskedelmi funkcionalitás (vagy egyáltalán nincs)
  • Kevesebb weboldal-építő eszköz, például előre elkészített elemek vagy sablonok
  • A hozzáadható oldalak számának felső határa van
  • Minimális vagy semmilyen SEO eszköz

A régi mondás, mely szerint „azt kapod, amiért fizetsz” az itt is érvényes. Ha olyan szolgáltatást kap költségek nélkül, amelyért mások fizetnek, valószínűleg a szolgáltatás minősége nem lesz ugyanaz.

9.

Minimális ügyfélszolgálat, támogatás

Az ingyenes weboldalakat kínáló platformok általában semmilyen vagy nem sok támogatást nyújtanak a nem fizető felhasználóknak. Legjobb esetben önkiszolgáló tudásbázisra és esetleg közösségi fórumra számíthat, ahol segítséget kérhet más felhasználóktól.

Ez jó lehet a kisebb gondoknál, de ha nagy hibával szembesül, akkor szükség lesz komolyabb segítségre. Ha Ön nem ért a technikához, jobban jár ha fizet egy hozzáértőnek, amivel így sok problémától kímélheti meg magát. 

10.

További biztonsági gondok merülhetnek fel

Végül, de nem utolsósorban, az ingyenes weboldal kevésbé lehet biztonságos, mint a fizetett tárhelyeken tárolt hasonló weboldalak. A cégek egyszerűen nem fognak annyit fektetni olyan szerverekbe, amelyeket nem támogatnak fizető ügyfelek.

Ráadásul az ingyenes tárhelyeknek rossz hírneve van  a rosszindulatú programok terjesztése miatt. Ez nemcsak a felhasználók számára szörnyű, de súlyosan károsíthatja márkája hírnevét is.

Összefoglalásul

Az ingyenes weboldal ajánlata csábító lehet. Ha azonban valóban forgalmat szeretne hozni weboldalára és digitális márkává akarja fejleszteni, akkor az ingyenes szolgáltatások egyikére való regisztrációval már eleve rosszul indul.

Az ingyenes weboldalak teljesítménye és biztonsága általában gyenge. Lehetetlen hatékonyan mérni a teljesítményét és számos olyan funkciót hagy ki, amely miatt érdemes weboldalat csinálni, beleértve az egyéni domaint, a bevételszerzési lehetőségeket és a testreszabási lehetőségeket.